International

Derfor kan du trygt benytte polsk arbejdskraft

Af Kira Dalhus

Danskerne er et hårdtarbejdende folk med klare visioner og en benhård arbejdsmoral. Flere og flere springer ud som iværksættere, sigter efter topstillinger og lægger en livsstil for dagen, hvor karriere kommer først. Mange får et kick ud af at have en 70 timers arbejdsuge foran sig, og vi forlader først kontoret, når mørket falder på.

Måske af samme årsag er vores hjem en vigtig base for os. Vi sætter en dyd i at danne et hjem med trygge rammer og rene linjer. Tidsmangel og ikke eksisterende kompetencer får os til at betale dyre håndværkere for at udrette mirakler i vores små hjem. Men håndværkerhjælp behøver nu slet ikke være så dyrt igen.

Glem dine fordomme om polske håndværkere

I dagens Danmark er der visse fordomme forbundet med brugen af polske håndværkere. Det skyldes formentlig en lang række sager, hvor udenlandske håndværkere har arbejdet og opholdt sig ulovligt i Danmark. Tilmed er vi gennem medier blevet spækket med skrækhistorier om afskyelige lønforhold for de udenlandske håndværkere.

Dog forholder det sig ikke således i samtlige tilfælde. Du kan med stor fordel benytte dig af eksempelvis polske håndværkere og stadig opnå et fantastisk resultat. Herunder følger en række råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du hyrer polske håndværkere til opgaver i dit hjem.

Er timelønnen i orden?

En undersøgelse i år 2016 udarbejdet af FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier) viste, at polske håndværkere i Danmark får en gennemsnitsløn på 83 kr. i timen. Danske håndværkere kan derimod glæde sig over at modtage over det dobbelte i gennemsnitligt timeløn, da denne lyder på intet mindre en 170 kr. i timen.

Der skal ikke herske tvivl om, at polske håndværkere fortjener en bedre timeløn, når de arbejder i lande som Danmark, hvor økonomien er til det. Find derfor en balance mellem de to gennemsnitslønninger ved brug af polske håndværkere. Hos renovationsvirksomheder som WORKPRO ydes en timepris til 145 kr. Således er du med til at øge gennemsnitslønnen for polske håndværkere i Danmark, alt imens du fortsat kan benytte billig arbejdskraft.

Er dine håndværkere uddannet?

Det er en kedelig myte, at polske håndværkere ingen uddannelse har. Ansættere du polsk arbejdskraft gennem et veletableret firma, er du som regel også forsikret om, at håndværkerne er uddannet. Der er dog forskel på den danske og polske uddannelse i håndværksbranchen.

Den polske uddannelse tager 4 år, og er opdelt i eksempelvis udendørsrenovering, indendørsrenovering, nybyggeri osv. Den danske uddannelse tager 3½-4 år og er som bekendt opdelt i tømrer, murer, maler og lignende. En håndværker med en dansk uddannelse har altså en mere specifik viden inden for et begrænset felt, hvorimod en håndværker med polsk uddannelse har en generel viden indenfor et større fagområde.

Overhold loven

Det er ikke ulovligt at benytte udenlandsk arbejdskraft. Du skal blot sikre dig, at dine håndværkere overholder loven. Det vil sige, at håndværkerne naturligvis skal have arbejdstilladelse i Danmark og ligeledes betale dansk skat. Dette understreger blot de fordele du opnår, ved at benytte et etableret firma frem for at hyre polske håndværkere privat.

Kommentarer lukket til Derfor kan du trygt benytte polsk arbejdskraft