Vælg en side

Sådan fungerer et boligsalg

28. marts 2019

Boligen er blevet for lille og længe har i overvejet at flytte til en større ejendom, hvor der muligvis er plads, hvis i vælger at udvide familien.

Boligsalg er en vigtig beslutning og kræver oftest store overvejelser, hvilken ejendomsmægler skal vi vælge? Skal vi prøve selvsalg? Hvad vil prisen være? Er det det rette tidspunkt at sælge på? Der er mange spørgsmål der gør sig gældende, og med så vigtig en beslutning er det nødvendigt, at man har den rette hjælp og vejledning. Hvis ord som advokatforbehold, tinglysning og skøde lyder fremmede så læs med her, hvor du vil blive taget igennem processen ved et boligsalg – fra din beslutning om at sælge boligen, til nøglerne overrækkes til køber.

Uanset om det første gang du indgår i et boligsalg eller har prøvet det før er det altid relevant, at vide hvilke variabler der kan være afgørende for boligsalget, som eksempelvis boligens tilstand, boligkvarteret mv. Oftest kontaktes en ejendomsmægler efter beslutningen om salget er taget, hvor der som det første skridt foretages en boligvurdering.

Ejendomsmægler – Hvem skal man vælge?

Nye tjenester tillader at man kan kontakte flere ejendomsmæglere på en gang, hvor de kan komme ud og foretage en boligvurdering. Hvis du bor på Frederiksberg, kan du eksempelvis bruge tjenesten på maeglerinfo.dk, hvor du kan få tre tilbud på tre ejendomsmægler Frederiksberg.

Du vil opdage at der kan være forskel på den vurderede pris, og her kan du vælge den er mest tilfredsstillende. Ejendomsmægleren skal højst sandsynligt være en del af hele boligsalget fra start til slut, derfor anbefales det også, at man går med en mægler man personligt synes om, da de kan variere i personlighedstyper. Salæret er stort set det samme uanset hvem man vælger, 1 – 6% af den totale salgspris.

Når boligens pris er sat kan den markedsføres. Vælger man at gå med en mægler har de et køberkartotek, som din bolig vil blive skrevet op i, dette vil naturligvis øge sandsynligheden for et salg. Det er også muligt, at lægge boligen op i diverse grupper og fora der findes rundt omkring på nettet.

Efter køberen er fundet

Hvis en køber finder boligens interessant kan de komme forbi til et åbent hus arrangement, hvor enten ejendomsmægleren vil præsentere boligen og vise den frem til de potentielle købere. Du som sælger kan også selv at stå for fremvisningen. Der er både fordele og ulemper ved begge tilgange til fremvisningen, hvor den helt store fordel er, at man sparer en stor sum penge på mæglersalæret.

Når den rette køber er fundet, den rette pris er aftalt og køber har gennemgået alle dokumenterne skal begge parter underskrive købsaftalen. Her skal man som sælger være opmærksom på advokatforbeholdet, som købers advokat skriver i købsaftalen. Dette tillader køber omkostningsfrit, at trække sig fra aftalen i op til 6 arbejdsdage efter underskriften er sat, hvis der skulle opdages noget utilfredsstillende i dokumenterne eller boligen.

Skøde og tinglysning

Herefter udarbejdes et skøde, som beviser den reelle ejer af ejendommen. Skødet skal efterfølgende til tinglysning, hvilket er det digitale arkiv for bla. indehaver af skøde på boliger. Det er køber der er ansvarlig for at skødet bliver udfyldt og tinglyst.

Køber og sælger skal i fællesskab aflæse vand, gas og diverse tal, som skal meddeles til relevante forsyningsselskaber. Købers advokat vil bruge informationerne til at udarbejde en refusionsopgørelse. Opgørelsen indeholder de penge der muligvis skal refunderes til dig som sælger, hvis du for eksempel har forudbetalt en vandregning eller ejendomsskat.

Når din bank har modtaget den aftalte købesum er handlen hermed afsluttet.